Broodje Pulled Pork

Pulled Pork

De allereerste keer pulled pork uit mijn zelfgeknutselde UDS.
Het eindresultaat was echt onwijs lekker, met 8 mensen van gegeten en dat smaakte bij iedereen naar meer 🙂 De volgende dag het restant opgewarmd en dat smaakte weer net zo lekker.
De procureur kwam van de Sligro, de rub en saus is zelfgemaakt.

Alleen gebeurde er aan het eind iets onverwachts; tot twee keer toe kwam er een steekvlam uit de UDS en ik kan je verzekeren dat dat niet goed is voor je gezichtsbeharing 😛
Dat gebeurde op het moment dat de zon doorkwam en de temperatuur in de UDS naar 150 graden steeg, misschien was het toeval dat dit samenviel?
Snel een parasol opgezet, maar dat hielp niet echt om de temperatuur te laten zakken.
De kerntemperatuur van de procureur bereikte de 80 graden, dus toen het aluminiumfolie verwijderd en hem ingesmeerd met de zelfgemaakte bbq saus.
Procureur weer in de UDS gedaan, deksel dicht en de temperatuur knalde weer omhoog.
Ik tilde het deksel op om de warmte te laten ontsnappen en na een seconde of tien kwam er ineens een steekvlam omhoog uit de UDS 😮
Nou ben ik in het rijke bezit van een baard, maar die was aan de rechterkant van mijn gezicht direct gehalveerd, ook mijn wenkbrauwen en haartjes op mijn arm waren zwarte bolletje geworden…
Het deksel had ik uit mijn handen laten vallen, dus die lag weer op de UDS, de kogelkranen dicht en de schoorsteen helemaal opengezet om de warmte toch maar zo snel mogelijk eruit te kunnen laten.
Toen Monique kwam kijken tilde ik het deksel weer op het weer kwam er weer een steekvlam uit, iets met ezel en steen…
Eerst maar even snel douchen, omdat verschroeid haar best vies ruikt, en ondertussen de procureur op de UDS laten liggen met het deksel eraf.
De kerntemperatuur van de procureur heeft moeiteloos de 89 graden bereikt, dus die was gelukkig gewoon gaar geworden.
En de smaak was bovendien fantastisch, dit was zeker niet de laatste keer pulled pork!

backdraft

Pulled Pork

Broodje Pulled Pork
Keuken Laag en traag
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 10 uur
Porties 25 broodjes

Ingrediënten

 • 2,8 kilo procureur
 • 2 handjes appelhoutsnippers
 • 1 portie rub https://bbq.eldir.eu/recipe/rub-voor-varkensvlees/
 • 1 portie saus https://bbq.eldir.eu/recipe/barbecuesaus/

Instructies

 • De avond van te voren de procureur droogwrijven met keukenrol en de rub er goed op aanbrengen.
 • Pak het dan in in de huishoudfolie en leg het tot de volgende ochtend in de koelkast. Als je de UDS aansteekt duurt het nog wel een tijdje voor deze lekker op temperatuur is. Dan haal je ook alvast de procureur uit de koelkast, zodat de ergste kou er alvast vanaf is.
 • Als de UDS op temperatuur is, 110-120 C, dan kan de procureur erop. Doe dan de twee handjes rookhout erbij, alleen in het begin neemt het vlees de rooksmaak op. Vergeet niet de kernthermometer erin te doen, dan hoeft voorlopig het deksel niet meer open. Die hoeft er niet helemaal in, het gaat erom dat de punt van de probe in het hart van het vlees zit. Na een uurtje of 5-6 kun je de bbqsaus opwarmen en daarmee de procureur insmeren met een siliconenkwastje. Daardoor krijg je een mooie 'glaze' buitenkant op het vlees.
 • Op een gegeven moment wordt de temperatuur 71-76 C, dit noemt men 'The zone', en is het tijd om de procureur in te pakken in aluminiumfolie. Heb je tijd genoeg dan hoeft dit niet persé, maar dan is de kans groter dat het eindresultaat wat droger is en het duurt een uurtje of drie langer voordat hij klaar is. Leg twee flinke stukken alufolie kruislings op elkaar en leg daar de procureur op. Vouw het geheel nu dicht en zorg dat er geen lek in komt. Daarmee vang je het vocht op dat uit het vlees komt en dat kan je weer gebruiken nadat je de pork ge-pulled hebt.
 • Zorg ervoor dat je de UDS zo snel mogelijk weer dicht doet, anders gaan de briketten branden i.p.v. smeulen en loopt de temperatuur in de UDS snel op. Als je denkt dat het dan handig is om het deksel open te doen om de warmte eruit te laten...niet doen! Er komt dan een bak zuurstof bij en dat kan er voor zorgen dat er een steekvlam (backdraft) uit de UDS komt, zie foto :p https://nl.wikipedia.org/wiki/Backdraft_(brand)
 • Als de temperatuur 88-89 C is dan is de procureur gaar en kan je hem eraf halen.
 • Leg hem in een ovenschaal en laat de boel nog zeker een half uurtje ingepakt rusten, daar wordt het vlees lekker sappig van. Maak dan de alufolie open, maar kijk uit voor het hete vocht dat eruit kan komen.
 • Nu met twee vorken het hele spul uit elkaar trekken, dan mengen met de opgewarmde barbequesaus.
 • Dit doe je op een broodje met een beetje coleslaw erbij en smullen maar!
  Broodje Pulled Pork

0 reacties op “Pulled PorkVoeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept