Spare ribs

Heerlijke spare ribs op de UDS gemaakt. De rub had ik nog over van de pulled pork, dus die hoefde niet meer gemaakt te worden. De mop saus was ook heerlijk en gaf de ribbetjes een mooie glans.

Spare ribs

Heerlijke klassieke spare ribs bereidt met de 3-1-1 methode.
Keuken Laag en traag
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 10 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

 • 3 stuks spare ribs
 • 1 portie vakensvlees rub https://bbq.eldir.eu/recipe/rub-voor-varkensvlees
 • 3 eetlepels appelsap
 • 3 handjes appelhoutsnippers

Mop saus

 • 4 eetlepels BBQ saus (Calvé, Australian Sweet Roast Sauce)
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 2 eetlepels honing
 • 1 snufje cayennepeper pas de hoeveelheid aan naar smaak

Instructies

 • De avond ervoor begint de voorbereiding. Je haalt met een kruiskopschroevendraaier het vlies van de ribben. Aan de holle kant steek je die tussen het bot en het vlies en met een keukenpapiertje trek je die er in een keer vanaf. Dep de ribben droog en zet ze in de rub. Dek ze af met huishoudfolie en zet ze een nachtje in de koelkast. De volgende dag moet je de smoker of bbq op tijd op temperatuur hebben. Wil je om 18:30 uur eten dan zal je de ribben er om 13:00 uur op moeten doen. Zet de appelhoutsnippers in de week en maak daar pakketjes van alufolie van. Doe een vuist grootte aan uitgelekte snippers in de folie en prik er gaatjes in, onder en boven.
 • Ik heb zo'n handig bordenrekje gekocht bij Ikea om de ribbetjes netjes op zijn kant de houden. Probeer de temperatuur tussen de 110ºC en 120ºC te houden en laat ze nu drie uurtjes met rust. Doe nu ook meteen het rookhout erbij zodat dat lekker in het vlees kan trekken.
 • Na drie uurtjes haal je ze eraf en pak je ze goed in met alufolie om de garing te versnellen. Met twee velletjes gaat dat prima, maar zorg dat ze niet lek raken! Vouw een rib in de folie, maak een uiteinde dicht en dan doe je een eetlepel verwarmde appelsap in het open eind en vouwt die ook dicht. Dan kan het spul weer terug voor een uurtje.
 • Als het uur om is dan kan de folie eraf, let op dat dit erg heet kan zijn door de appelsap die er nog in zit! Behandel de ribben voorzichtig, want nu zijn ze erg zacht. Zet de ribben nu weer terug voor een half uurtje om de buitenkant weer wat knapperig te maken.
 • Na een half uur breng je de mop saus aan met een siliconenkwastje voor de finishing touch. Je krijgt hierdoor een mooie glans en een heerlijk smaakje aan de buitenkant.
 • Als je na ongeveer een half uur na het moppen met een satéprikkertje makkelijk door het vlees kunt prikken zijn ze klaar. Deze foto is met flits gemaakt...
 • ... en deze zonder flits. Ze lijken donkerder dan ze waren, maar dat is niet verbrand hoor.
 • Serveer er salade, gebakken aardappeltjes, frites of wat je maar wilt bij en eet de ribbetjes lekker op met je handen. Je kunt ze zo uit elkaar trekken, smakelijk eten!

0 reacties op “Spare ribsVoeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept